MEDIA

cbnies4858-20_m2_v1.jpg

Jak przedłużyć czas świątecznych przyjemności kulinarnych?

Dwanaście potraw to nieodłączny element świąt. Ich przygotowanie jest pracochłonnym zajęciem, które wymaga starannego planowania. Przedświąteczne zakupy dokonywane z dużym wyprzedzeniem oznaczają, że musimy odpowiednio zadbać o właściwe przechowywanie żywności.

Temat ten staje się szczególnie istotny przed świętami oraz zaraz po nich, kiedy zostaje nam mnóstwo jedzenia do zagospodarowania. Świeże ryby, mięsa, wędliny, dodatki do mięs i sałatek, produkty potrzebne do ciast – dzięki innowacyjnym technologiom zastosowanym w nowoczesnych chłodziarko-zamrażarkach, możemy je przechować znacznie dłużej. Wystarczy pamiętać o jednej prostej zasadzie – produkty wymagają różnej temperatury i innej wilgotności przechowywania.

 

Przechowywanie w chłodziarce:

Twaróg, główny składnik sernika po wiedeńsku – do 10 dni
Najlepsza temperatura dla produktów mlecznych, takich jak twaróg, który będzie idealnym składnikiem świątecznych wypieków panuje w szufladach BioFresh.

Śledzie, z których przyrządzimy korzenną sałatkę z pastą piernikową – do 3 dni
Wzorowa temperatura do przechowywania ryb i owoców morza utrzymuje się na poziomie granicy zamrażania. System DrySafe z niskim poziomem wilgotności stwarza doskonałe warunki do ich długotrwałego przechowywania. Temperatura w szufladach utrzymuje się na poziomie około 0°C, dzięki czemu automatycznie wydłuża świeżość ryb o trzy razy dłużej, niż w tradycyjnych chłodziarko-zamrażarkach.

Comber w ziołach ze świeżej jagnięciny – do 7 dni
Niska wilgotność oraz temperatura nieco powyżej poziomu zamrażania w strefie Biofresh zapewnia idealny klimat przechowywanych mięs. Dzięki ustawieniu funkcji DrySafe, jagnięcinę czy wołowinę możemy przechować aż 7 dni dłużej. Wyjątkowy smak pieczonych mięs podkreśli gałązka świeżego rozmarynu.

Warzywa i owoce doskonałe do przygotowania sałatki jarzynowej – do 80 dni
Wilgotność powietrza to kluczowy czynnik w zachowaniu świeżości owoców i warzyw. Szuflada HydroSafe stwarza perfekcyjne warunki do ich przechowywania. Marchewkę i pietruszkę możemy przetrzymać nawet przez 80 dni. Bez tych warzyw z pewnością nie powstanie świąteczna sałatka jarzynowa, która króluje na większości wigilijnych stołów.

Przechowywanie w zamrażarce:

 

Mrożenie potraw to doskonały sposób, aby zachować cenne walory odżywcze i smakowe. Na co przede wszystkim należy zwrócić uwagę podczas zamrażania?

„Ważne jest szybkie schłodzenie. Jednorazowe włożenie większej ilości produktów do zamrażalnika sprawa, że temperatura podnosi się, co wpływa także na pozostałe produkty. Funkcja szybkiego chłodzenia pozwala na gwałtowne obniżenie temperatury i szybkie zamrożenie.” – podkreśla Krzysztof Wasilewski, ekspert marki Liebherr

Bigos z dziczyzną – zamrożone do 6 miesięcy
Bigos oraz kapustę najlepiej mrozić w plastikowych pojemnikach, można je przechowywać przez okres do pół roku. Dzięki technologii NoFrost produkty i potrawy zamrażane są obiegowym powietrzem chłodzącym, a wilgoć odprowadzana jest na zewnątrz. Oznacza to, że w zamrażarce nie tworzy się zbędny lód, a przechowywana żywność nie pokrywa się szronem.

Sernik po wiedeńsku – zamrożone do 3 miesięcy
Świąteczne wypieki z powodzeniem można zamrażać i delektować się nimi do 3 miesięcy po świętach. Szklane przedziały w zamrażarce z technologią VarioSpace z łatwością się wyjmuje, tworząc przy tym dodatkową przestrzeń nawet na największe mrożonki.

Idealny klimat dla długotrwałej świeżości zapewnia chłodziarko-zamrażarka Liebherr CBNPes 4858

20 / 12 / 2017